Zo start je een eigen bedrijf

Heb jij een gat in de markt ontdekt? En wil je weten hoe nu verder? Bij het starten van een eigen bedrijf komt veel kijken. Hieronder vind je een aantal belangrijke stappen die je op weg helpen om succesvol te ondernemen.

Rechtsvorm kiezen


Allereerst kies je een rechtsvorm. Er zijn diverse rechtsvormen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 

  1. Eenmanszaak
  2. Vennootschap onder firma (vof)
  3. Commanditaire vennootschap (cv)
  4. Maatschap
  5. Besloten vennootschap (bv)
  6. Naamloze vennootschap (nv)
  7. Vereniging
  8. Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij
  9. Stichting

 

Rechtsvorm 1 t/m 4 zijn rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat je met je privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van je bedrijf. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is dit niet het geval, bij rechtsvorm 5 t/m 9 dus. Welke rechtsvorm het beste bij je past, hangt af van diverse factoren. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste rechtsvorm? Schakel de hulp van je accountant in!

Ondernemingsplan schrijven


Stap twee is het schrijven van een ondernemingsplan. Dit wordt ook wel businessplan genoemd. Als ondernemer kun je eigenlijk niet om het schrijven van een ondernemingsplan heen. In dit plan wordt het starten van een eigen bedrijf concreet gemaakt. Je brengt onder andere je eigen bedrijf, de markt, concurrentie en financiën in kaart.


Inschrijven bij de KvK


Voor wat voor rechtsvorm je ook hebt gekozen, je bent verplicht je bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Het inschrijven bij de KvK bestaat uit een aantal stappen. Kijk op de website van de KvK voor meer informatie hierover.


Zakelijke rekening openen


Het is niet verplicht een zakelijke rekening te openen wanneer je een eigen bedrijf start, maar we raden het wel aan. Zo houd je zakelijk en privé eenvoudig gescheiden. Wat betreft de financiën, voorkom dat je liquiditeit onder druk komt te staan. Hieronder valt ook een goede debiteurenbeheer. Zorg ervoor dat je klanten de facturen op tijd betalen, zodat jij ook aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Heeft je klant na diverse verzoeken nog steeds niet betaald? Of vind je het lastig je klant hierop aan te spreken? Schakel dan direct de hulp in van een incassobureau. Bijvoorbeeld het incassobureau van Te Biesebeek Advocaten.

Maak jouw eigen website met JouwWeb